Felmondás táppénz alatt

A táppénz alatt történő munkaviszony megszüntetéssel összefüggésben rendkívül sok tévhit kering a munkavállalók között. Ennek az oka, hogy bár a szabályozás viszonylag egyszerű más vonatkozik az egyes megszüntetési módokra és sok minden függ attól is, hogy a felmondás közlése mikor történik meg. Nem segít az sem, hogy rengeteg téves információ kering a neten, többek között 2023 nyarán több portál is lehozta, miszerint a várandósság, betegszabadság és szülési szabadság alatt is megszüntethető lesz a munkaviszony, ezek azonban téves információk voltak.

Rendes felmondás

Elsősorban azt lényeges tisztáznunk, hogy a munkavállaló rendes felmondással bármikor megszüntetheti a határozatlan idejű munkaviszonyát, akár táppénz alatt is. Ha táppénz alatt a munkavállaló rendes felmondást közöl, akkor a következő naptól elindul a felmondási idő, ami eltérő rendelkezés hiányában azt fogja eredményezni, hogy a munkaviszonya 30 nap múlva megszűnik. Ugyanígy ha a munkavállaló felmondást közöl, majd ezt követően kerül táppénzre, a felmondási ideje akkor is telik, ha egyébként nem dolgozik. (Sokan ezt kihasználva igyekeznek táppénzre kerülni a felmondási idő alatt, hogy ne kelljen már a korábbi helyen munkát végezni.)

A munkáltató is közölhet felmondást a munkavállaló keresőképtelensége alatt.

Tehát nem kizárt, hogy a munkavállalóval a betegsége alatt felmondást közölnek, viszont a felmondási ideje akkor fog elkezdődni, amikor a keresőképtelen időszak véget ér. Ha a felmondási időnk 30 nap és a munkáltatónk november 12-én közli a felmondást, majd a táppénzes időszakunk csak január 2-án ér véget, akkor a munkaviszonyunk január 31. napján fog megszűnni. A felmondást tehát közölheti a munkáltató, de a felmondási idő nem fog telni, amíg táppénzen vagyunk.

Ennek is van egy objektív határideje, miszerint egy év után ez a védelem megszűnik és a felmondási idő elkezd telni.

Azonnali hatályú felmondás

Más a helyzet az azonnali hatályú munkaviszony megszüntetés esetén. Ha például  munkáltató a munkavállaló keresőképtelensége alatt jön rá, hogy az alkalmazottja sikkasztott, amely olyan kötelezettségszegésnek minősül, amely az azonnali hatályú munkaviszony megszüntetést megalapozza, akkor az azonnali hatályú felmondást közölheti a munkavállalójával, mely esetén a munkavállalónak azonnal megszűnik a munkaviszonya, felmondási idő nélkül.

Ugyanígy ha a munkáltatói oldal követ el olyan dolgot, amely miatt a munkavállaló azonnali hatállyal felmondhatna, akkora munkavállaló is közölhet azonnali hatályú felmondást a keresőképtelensége alatt.

Mivel próbaidő alatt azonnali hatállyal meg lehet szüntetni a munkaviszonyt, ezért mindkét fél részére nyitva áll a lehetőség, hogy a próbaidő alatti keresőképtelenség alatt megszüntesse a munkaviszonyt.

Közös megegyezés

A felek közös megegyezéssel bármikor megszüntethetik a munkaviszonyt, akár keresőképtelen a munkavállaló, akár nem. Fontos viszont azzal tisztában lennie a munkavállalóknak, hogy a munkaviszony megszűnése azt eredményezi, hogy a munkavállaló nem lesz biztosított, tehát a táppénz folyósítása megszűnik a munkaviszony megszűnésével.

Összességében tehát közös megegyezéssel és azonnali hatályú felmondással meglehet szüntetni a munkaviszonyt, rendes felmondással csak a munkavállaló tudja úgy megszüntetni a munkaviszonyt úgy, hogy a felmondási idő teljen, a munkáltató ugyan közölheti a rendes felmondást, de a felmondási idő csak akkor kezd majd el telni, ha a munkavállaló újra keresőképes lesz vagy letelik az egy év.

Milyen változások voltak akkor 2023-ban, ami zavart kelthetett?

A táppénz folyósításával összefüggésben történtek változások 2023 júliusában. Ennek következtében:

  • a betegszabadság lejártát követő szabadnapra, heti pihenőnapra és munkaszüneti napra, ha az ezen napokat követő első munkanapon a keresőképtelenség már nem áll fenn (Tehát ha péntekig voltunk betegek és hétfőn mentünk először munkába, akkor a szombat-vasárnap napokra már nem jár táppénz)
  • nem jár táppénz a keresőképtelenség első napjára, ha azon a napon keresőtevékenységet végzett a munkavállaó (tehát ha délben lettünk rosszul a munkahelyen)

A felmondási tilalmak köre pedig nem csökkent, ahogy azt az álhírek állítják, hanem az apasági és szülői szabadság bevezetésével éppen hogy nőtt. A fenti szabályok pedig nemcsak a saját jogon járó táppénz esetén alkalmazandók, hanem gyermekápolási táppénz esetén is.

Természetesen mindez nem azt jelenti, hogy a munkáltató jogellenesen ne tudná megszüntetni a munkavállaló munkaviszonyát. Tehát ha a munkáltató felmond, majd még táppénz alatt kijelenti a munkavállalóját, akkor a biztosítási jogviszony megszűnik. Ebben az esetben azonban a keresetkiesés (táppénzkiesést) peres úton lehet követelni a munkáltatótól.

Ezt a honlapot a KRMS Ügyvédi Társulás Budapesti Ügyvédi Kamarában bejegyzett ügyvédei tartják fenn az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok és belső szabályzatok szerint, melyek az ügyféljogokra vonatkozó tájékoztatással együtt a www.magyarugyvedikamara.hu honlapon találhatóak. A KRMS ügyvédei a Magyar Ügyvédek Biztosító Egyesületénél rendelkezik felelősségbiztosítással. A honlapon megjelenő tartalom illetve a feltüntetett árak csupán tájékoztatásul szolgálnak, kérjük, hogy konkrét jogi probléma esetén, vegye fel a kapcsolatot velünk. Az Ügyvédi Társulás nem vállal felelősséget olyan döntésért, illetve annak következményéért, amelyet a honlap látogatója kizárólag a honlapon található tartalomra alapozottan hozott.

Keressen minket

krms.hu

iroda@krms.hu

© KRMS Ügyvédi Társulás - krms.hu - Minden jog fenntartva - Készítette: OTCM Hungary