Miért fontos, hogy legyen érvényes műszaki vizsgánk?

Míg az autós közlekedésnek egész évben szezonja van, addig a motorkerékpár szerelmesei leginkább a csak a jóidőben tudnak hódolni szenvedélyüknek. Amint beköszönt a napsütés, megszaporodnak a motorral közlekedők az utakon. Ilyenkor a motortulajdonosok néha elfelejtenek meggyőződni arról, hogy van-e érvényes műszaki engedély a járművön. A feledékenység azonban számos nemkívánatos eredményt hozhat, melyeket jobb elkerülni.

Miért kell meghatározott időnként műszaki vizsgára vinni a járműveket?

Ennek konkrétan az emberi hanyagság az oka. Ha jogszabály nem kötelezné a vezetőket arra, hogy járművüket meghatározott időnként átnézessék, akkor sokkal nagyobb lenne a közúti balesetek kockázata az alkalmatlan járművek miatt.

Ezért a jogalkotó úgy döntött, hogy meghatározott időnként kötelezi a járművek tulajdonosait /üzembentartóit, hogy műszaki vizsgára vigyék a gépjárművüket. Az, hogy mennyi ideig érvényes egy jármű műszaki vizsgája, az attól függ, hogy mikor történt meg a gépjármű első használatba vétele. Amennyiben ez kérdéses, a jármű forgalmija tartalmazza, hogy meddig van a járművön érvényes műszaki. Ez kifejezetten azoknak lehet segítség, akik csak szezonálisan használják a gépjárművüket.

Mi történik, ha elmulasztjuk a járművet levizsgáztatni?

Minden gépjármű forgalmija tartalmazza tehát hogy az adott jármű műszaki érvényessége meddig tart. Így ha a rendőr megállít, látni fogja, hogy van-e érvényes műszaki a járművünkön vagy sem. Ha nincsen, akkor annak bizony bírság lesz a vége, melynek helyszíni bírságként kiszabható legalacsonyabb összege 6.500 Ft, azonban attól függően, hogy milyen régen járt le a műszaki vizsga érvényessége, ennél magasabb összeg is lehet.

Ha megállít a rendőr és megbüntet, akkor még a gépjárművel elmehetünk arra a helyre, ahol a járművet általában tartjuk, tehát nem kell a járművet elszállíttatni. (Kivéve, ha olyan nyilvánvaló műszaki hibában szenved az autó, amely miatt a további közúton történő közlekedést a rendőr megtiltja)

 Ezt követően nyilván a hazaszállított gépjárműnek valamilyen módon el kell jutnia a műszaki vizsga helyszínére, erre az esetre a rendőrség, előzetes bejelentés alapján engedélyt állíthat ki, annak érdekében, hogy a meghatározott napon, a tulajdonos a műszaki vizsga helyszínére elvezessen.

Ha ilyen engedélyt nem kérünk és ismételten elkapnak bennünket, akkor a sofőr nem hivatkozhat arra, hogy épp vizsgáztatni viszi gépjárművet, hanem ismételten büntetésben fog részesülni.

A szabálysértési bírság azonban csak az egyik hátulütője annak, ha lejárt műszakival rendelkező járművet vezetünk.

Ha ugyanis balesetet okozunk, akkor megtörténhet, hogy a felelősségbiztosítónk az általa megfizetett összeget visszaköveteli tőlünk. A törvény ugyanis kimondja, hogy a biztosító az általa kifizetett kártérítési összeg megtérítését követelheti az üzembentartótól, ha a balesetet a gépjármű súlyosan elhanyagolt műszaki állapota okozta.

Attól függetlenül, hogy egy autónak nincs érvényes műszaki vizsgája, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy súlyosan elhanyagolt a műszaki állapota, de bizonyítás szempontjából ilyen esetben ezt az üzembentartónak kell igazolnia. Ez azt jelenti, hogy a károsultat a biztosító kifizeti, de az összeget a saját biztosítottjától vissza fogja követelni.

Sok biztosító pedig a kifizetés feltételként állapítja meg az érvényes műszaki vizsgát. (Jellemzően CASCO biztosításokban)

Sok pénz múlhat tehát azon, hogy rendelkezünk-e műszakival vagy sem.

Mit néznek egy műszaki vizsga során? 

Aki hosszabban szeretne elmélyülni a kérdésben a 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet tartalmazza a részletes szabályait annak, hogy egy gépjárműveknek milyen műszaki feltételeknek kell megfelelnie a közúton történő közlekedéshez.

A vizsga során megtörténik az autó környezetvédelmi felülvizsgálata, mivel az évek során a motor kopása mellett nőhet a károsanyag kibocsátás.

A lengéscsillapítók hatásfokát számítógépes műszer segítségével mérik egy diagnosztikai padon. Ezt követi a műszeres fékmérés és a rázópados ellenőrzés, amely során olyan hibák is feltárhatók, amelyek álló helyzetben nem észlelhetők. A műszaki vizsga végső szakaszában szemrevételezést végeznek, ahol a szakemberek ellenőrzik a lámpákat, az esetleges olajfolyásokat és a gumiabroncsok állapotát.

Célszerű egyébként a járművet előzetesen szakemberrel átvizsgálni, nehogy a vizsga helyszínén derüljön ki, hogy az autó nem fog átmenni és így bukjuk a vizsgára kifizetett összeget is.

Ezt a honlapot a KRMS Ügyvédi Társulás Budapesti Ügyvédi Kamarában bejegyzett ügyvédei tartják fenn az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok és belső szabályzatok szerint, melyek az ügyféljogokra vonatkozó tájékoztatással együtt a www.magyarugyvedikamara.hu honlapon találhatóak. A KRMS ügyvédei a Magyar Ügyvédek Biztosító Egyesületénél rendelkezik felelősségbiztosítással. A honlapon megjelenő tartalom illetve a feltüntetett árak csupán tájékoztatásul szolgálnak, kérjük, hogy konkrét jogi probléma esetén, vegye fel a kapcsolatot velünk. Az Ügyvédi Társulás nem vállal felelősséget olyan döntésért, illetve annak következményéért, amelyet a honlap látogatója kizárólag a honlapon található tartalomra alapozottan hozott.

Keressen minket

krms.hu

iroda@krms.hu

© KRMS Ügyvédi Társulás - krms.hu - Minden jog fenntartva - Készítette: OTCM Hungary