Kötelező lesz a biztosítás a rollekre?

Nagyon úgy tűnik, hogy igen. Egy új törvénymódosítás alapján 2024. június 16. napjától ugyanis bővül azon járműveknek a köre, amelyre kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kell kötni. A rendelkezés alapján az olyan mikromobilitási eszközökre is ki fog terjedni a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás, mint például az elektromos roller.

Fontos tudni azonban, hogy nem mindegyik roller fog abba a járműkategóriába esni, amelyre már biztosítást kell kötnie a tulajdonosának. Ezt a gépjármű nettó tömege, illetve tervezési sebessége fogja eldönteni.

A MABISZ oldalán megtalálható egy jól értelmezhető ábra, hogy melyek lesznek azok a mikromobilitási eszközök, amelyek a szabályozás hatálya alá fognak tartozni.

A 25 kg-ot nem meghaladó járművek esetén akkor kell biztosítást kötni a járműre, ha annak tervezési sebessége a 25 km/h-t meghaladja.

Azokra a járművekre amelyek alapvetően nehezebbek, mint 25 kg, akkor kell biztosítást kötni, ha a jármű tervezési sebessége meghaladja a 14 km/h-t.  

Minden tulajdonosnak saját felelősségére kell a paraméterekkel tisztában lenni, tehát senki nem fog jelezni az egyes roller, illetve egyéb mikromobilitási eszköz tulajdonosnak, hogy kössön biztosítást a járművére. Fentiekre tekintettel ezért használat előtt mindenképpen meg kell győződni arról, hogy a járműnek kell-e, illetve van-e kötelező gépjármű-felelősségbiztosítása!

Mivel a szabályozás rendkívül gyorsan lép hatályba, így a biztosítók jelenleg dolgozzák ki a mikromobilitási eszközökre vonatkozó díjtarifájukat, mellyel az érintetteknek legkésőbb 2024. június 16. napján rendelkezni kell. A MABISZ által adott tájékoztatás alapján a biztosítóknak 2024. június 8. napjáig kell meghatározniuk a díjtarifákat.

Javasoljuk, hogy június 8. napjáig minden mikromobilitási eszköz tulajdonos tájékozódjon arról, hogy a járműve a törvény hatálya alá tartozik-e, illetve az ezt követő egy hétben  – amennyiben szükséges – kösse meg rá a biztosítást.

Ezt a honlapot a KRMS Ügyvédi Társulás Budapesti Ügyvédi Kamarában bejegyzett ügyvédei tartják fenn az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok és belső szabályzatok szerint, melyek az ügyféljogokra vonatkozó tájékoztatással együtt a www.magyarugyvedikamara.hu honlapon találhatóak. A KRMS ügyvédei a Magyar Ügyvédek Biztosító Egyesületénél rendelkezik felelősségbiztosítással. A honlapon megjelenő tartalom illetve a feltüntetett árak csupán tájékoztatásul szolgálnak, kérjük, hogy konkrét jogi probléma esetén, vegye fel a kapcsolatot velünk. Az Ügyvédi Társulás nem vállal felelősséget olyan döntésért, illetve annak következményéért, amelyet a honlap látogatója kizárólag a honlapon található tartalomra alapozottan hozott.

Keressen minket

krms.hu

iroda@krms.hu

© KRMS Ügyvédi Társulás - krms.hu - Minden jog fenntartva - Készítette: OTCM Hungary