Koccantunk, mi a teendő?

Napi szinten előfordul, hogy kis kárt eredményező balesetek történnek az utakon. Éves szinten Magyarországon 4-5000 közúti baleset történik, melyek jelentős többségében személyi sérülés nem történik, csak a gépjárművekben esik kár. Mit kell tennünk, ha ilyen baleset részesei lennénk?

Az első és legfontosabb, hogy ne essünk pánikba. Győződjünk meg róla, hogy a balesetben nem sérült meg senki, ugyanis ha személyi sérültje van a balesetnek, akkor kötelező rendőrt hívnunk. Próbáljuk elkerülni, hogy a kialakult közlekedési helyzet további baleseteket eredményezzen, szükség esetén a gépjárművekkel húzódjunk le az útról.

Ha személyi sérülés nem történt, akkor a feleknek kell megegyezniük abban, hogy ki volt a vétkes sofőr. Ha ebben a kérdésben a felek között nincsen vita, akkor a helyszínen ki kell tölteni a baleseti bejelentő lapot. Ez egy kék-sárga formanyomtatvány, melyet érdemes magunknál tartani a gépjárműben, de egyébként online, telefonon is kitölthető. A kárügyintézés alapja ezt követően a baleseti bejelentő lap lesz és az azon szereplő, balesti mechanizmust bemutató rajz, leírás. Fontos, hogy a vétkes sofőr a bejelentésében kifejezetten elismerje a felelősségét a baleset bekövetkeztével összefüggésben.

Ha a felek között vitás, hogy melyik sofőr nem közlekedett szabályszerűen, akkor érdemes rendőrt hívni. Ilyen esetben megindul egy szabálysértési eljárás az ügyben, melynek eredménye fogja a kárfelelősséget megállapítani. Ilyen esetben is célszerű a biztosítók felé azonnal bejelenteni az ügyet, -és nem megvárni az eljárás eredményét – hogy a kárszemle mihamarabb megtartásra kerülhessen. Ezekben az esetekben a biztosító annak alapján fog teljesíteni, ahogyan a rendőrség dönt. (A rendőrségi határozattal szemben egyebekben lehet bírósághoz fordulni, ennek eredményét azonban már nem szokták megvárni a biztosítók)

Közlekedési baleset esetén nagy segítség lehet az események feltárása során a gépjárművekbe szerelt fedélzeti kamera, a közterületi kamerák által rögzített felvételek és a tanúk elmondásai is. A helyszínre érkező rendőrök figyelmét célszerű felhívni a kamerákra, valamint a baleset bekövetkezte után megkérni a szemtanúkat, hogy várják meg a rendőröket vagy adjanak elérhetőséget, ha szükség lenne rájuk.

Ha papír alapú baleseti bejelentőt töltünk ki, azt célszerű a károsultnak beküldeni a biztosítóhoz. Károkozóként arra érdemes figyelni, hogy a biztosítónak tájékoztatnia kell bennünket a kifizetett összegről, hogy dönthessünk az esetleges visszatérítésről. (Ha a biztosító által kifizetett költségeket a biztosított visszafizeti a biztosítónak, a bonus-malus besorolása nem változik következő évtől)

Ha egyértelműen mi hibáztunk, akkor célszerű inkább elismerni a felelősségünket, ugyanis ha a rendőrség szabálysértési eljárásban állapítja meg a vétkességünket a balesetben, akkor még a szabálysértési szankciókkal is számolnunk kell.

Ezt a honlapot a KRMS Ügyvédi Társulás Budapesti Ügyvédi Kamarában bejegyzett ügyvédei tartják fenn az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok és belső szabályzatok szerint, melyek az ügyféljogokra vonatkozó tájékoztatással együtt a www.magyarugyvedikamara.hu honlapon találhatóak. A KRMS ügyvédei a Magyar Ügyvédek Biztosító Egyesületénél rendelkezik felelősségbiztosítással. A honlapon megjelenő tartalom illetve a feltüntetett árak csupán tájékoztatásul szolgálnak, kérjük, hogy konkrét jogi probléma esetén, vegye fel a kapcsolatot velünk. Az Ügyvédi Társulás nem vállal felelősséget olyan döntésért, illetve annak következményéért, amelyet a honlap látogatója kizárólag a honlapon található tartalomra alapozottan hozott.

Keressen minket

krms.hu

iroda@krms.hu

© KRMS Ügyvédi Társulás - krms.hu - Minden jog fenntartva - Készítette: OTCM Hungary